BAB 3:PEMILIHAN DAN PENYIMPANAN

MAKANAN SEGAR

  • Makanan yang belum dimasak atau diproses

MAKANAN KERING

  • Makanan yang telah dikeringkan secara dijemur atau menggunakan haba panas

KLASIFIKASI DAN CONTOH MAKANAN

  • Sayur-sayuran harus dipilih dengan teliti.Semua sayur haruslah berwarna segar dan cerah,rangup,tiada tanda lebam,berbentuk elok dan bersih.

  • Daging dan ofal hendaklah berbau segar,warnanya kemerahan,isinya pejal dan tidak banyak lemah.
  • Ciri ikan dan karangan laut segar:
  1. tiada bahagian yang tertanggal
  2. bau segar
  3. mata menonjol
  4. insang bewarna merah
  • Makanan hendaklah disimpan dalam keadaan bersih supaya bakteria tidak boleh membiak.Contohnya:
  1. Ikan dan daging hendaklah disimpan di bahagian sejuk beku di dalam peti sejuk.
  2. Sayur-sayuran hendaklah disimpn di dalam tempat sayur di dalam peti sejuk.
  3. Sayuran ubi hendaklah diletakkan jauh daripada makanan yang berbau kuat,di tempat yang sejuk,gelap,dan kering.

  • Semua makanan kering hendaklah disimpan di dalam bekas yang kedap udara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: