BAB 2:DIET

DIET

Pengambilan makanan

DIET SEIMBANG

Pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien,air dan pelawas dalam kuantiti yang diperlukan

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENGAMBILAN DIET

  • KEPERLUAN SOSIAL
  • KEPERLUAN FISIOLOGI
  • PENDAPATAN KELUARGA
  • KEMAJUAN TEKNOLOGI
  • BUDAYA
  • AGAMA
  • GEOGRAFI
  • PENDIDIKAN

KEPENTINGAN DIET SEIMBANG

a)memastikan pertumbuhan yang normal

b)menghindari penyakit yang berkaitan dengan kekurangan nutrien

c)memelihara perkembangan mental

d)memelihara kesihatan

PIRAMID MAKANAN


PENGHASILAN TENAGA OLEH TIGA NUTRIEN MAKANAN

a)1G Karbohidrat=17 kJ/4 kkal tenaga

b)1G Protein=17 kJ/4 kkal tenaga

c)1G Lemak=38 kJ/9 kkal tenaga

PERUNTUKAN DIET HARIAN YANG DISARANKAN(RDA)

Jadual yang menunjukkan tahap keperluan nutrien mengikut kumpulan tertentu

KEGUNAAN RDA

a)menilai kuantiti makanan berhubung dengan kesihatan

b)garis panduan menggubal polisi makanan

c)membuat label makanan

d)merancang menu harian



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: