MAKANAN

MAKANAN???

Makanan merupakan bahan-bahan yang boleh dicerna, biasanya terdiri dari karbohidrat, lemak, air dan/atau protein, yang boleh dimakan atau diminum oleh manusia dan haiwan untuk mendapat nutrien dan/atau nikmat.

Kebanyakan budaya mempunyai masakan tersendiri: tradisi dan cara memasak khas, keutamaan dan amalan. Kajian mengenai ini dinamakan gastronomi . Kajian mengenai makanan pula dipanggil sains makanan.

KATEGORI-KATEGORI MAKANAN

•Kabohidrat

    • mengandungi unsur-unsur karbon, hidrogen dan oksigen.

    • Nilai kalori 1 gram kabohidrat 17.2

    •contoh makanan mengandungi kabohidrat seperti roti,nasi,kentang dan jagung.

. Lemak

• mengandungi unsur karbon,hidrogen dan oksigen.

•Nilai kalori bagi 1 gram kabohidrat 28.5

•contoh makanan yang mengandungi lemak seperti susu,coklat dan keju.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: