BAB 5:PENGURUSAN SAJIAN

MENU

Senarai makanan yang dihidang untuk sesuatu sajian.


SAJIAN

Makanan yang disajikan pada masa tertentu seperti sarapan,minum pagi,makan tengah hari,minum petang,dan makan malam.


PENGURUSAN SAJIAN

Faktor-faktor yang mempengaruhi perancangan menu,pemilihan menu,dan penyediaan makanan.Faktor-faktornya ialah:

  1. tujuan sajian
  2. keperluan
  3. kegemaran
  4. keseimbangan sajian
  5. sumber
  6. bilangan tetamu
  • Sajian disediakan untuk majlis formal dan tidak formal.
  • Perancangan menu perlu mengikut keperluan setiap ahli keluarga yang bergantung¬† pada keadaan fizikal dan tahap kesihatan.
  • Penyediaan makanan yang digemari ahli keluarga akan menambahkan selera terhadap hidangan.
  • Perlu ada keseimbangan sajian dalam aspek:
  • warna
  • tekstur
  • rasa
  • bahan makanan
  • kaedah memasak

    SUMBER YANG MEMPENGARUHI PERANCANGAN MENU

    • Bilangan tetamu mesti diketahui untuk menyediakan kuantiti makanan yang mencukupi
    • Sajian utama terdiri daripada sarapan,makan tengah hari,dan makan malam
    • Sajian sampingan terdiri daripada minum pagi,petang dan malam.
    • Hi-tea ialah hidangan antara minum petang dengan makan malam yang mempunyai menu daripada pelbagai pilihan.
    • Brunch ialah hidangan antara sarapan dengan makan tengah hari.

    LANGKAH-LANGKAH PERANCANGAN KERJA

    • Penyediaan makanan melibatkan kerja menyedia,memasak,menyaji,mengemas,dan mencuci mengikut perancangan kerja

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.

    %d bloggers like this: