BAB 4:PRINSIP MEMASAK

TUJUAN MEMASAK

Supaya makanan itu selamat dimakan ,tahan disimpan,memudahkan pencernaan,membaiki rupa dan tekstur supaya lebih menarik dan menyelerakan,mempelbagaikan masakan,dan menambahkan perisa makanan.


PRINSIP MEMASAK MAKANAN

Penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai.Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah memasak yang berbeza dapat memperoleh rupa,warna,tekstur,rasa,dan kehilangan nutrien paling sedikit dalam masakan

KAEDAH MEMASAK

  1. Kaedah memasak menggunakan haba kering seperi menggoreng.
  2. Kaedah memasak menggunakan haba lembap seperti mengukus,merebus,mereneh,merendidih dan mencelur.

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMASAK MAKANAN MENGGUNAKAN HABA KERING

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMASAK MAKANAN MENGGUNAKAN HABA KERING


KESAN HABA TERHADAP MAKANAN

ALAT PENJIMAT MASA

Terdiri daripada pengisar,pengadun,ketuhar,ketuhar gelombang mikro,pengadun kopi,periuk nasi eletrik,periuk tekanan dan lain-lain.

KEGUNAAN ALAT-ALAT PENJIMAT MASA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: